Dom v Rusovciach, ktorý je splnením snov majiteľov


V Rusovciach, v príjemnej odľahlej mestskej časti Bratislavy, by nám majitelia elegantného domu, ktorý vznikol podľa návrhu ateliéru plusminusarchitects, určite podali svoju vlastnú definíciu šťastia. A vlastne, nemusia. Ich rodinný dom to prezrádza za nich. Vnútorná rovnováha a pozitívna energia sa obyčajne prejavujú aj navonok. Možno preto stavba v Rusovciach pôsobí tak harmonicky a vyrovnane. Ako človek, ktorý je spokojný sám so sebou. Niet sa čomu čudovať, za týmto rodinným domom sa totiž skrýva príkladná spolupráca medzi architektom a zadávateľom.

Prvým predpokladom úspechu je natrafiť na dobrého architekta, ktorý vám dokonale porozumie. Štvorčlenná rodina si v tomto prípade pomohla vlastným výberovým konaním. So svojimi požiadavkami oslovila niekoľko kancelárií, aby nakoniec našla projekt, ktorý jej najviac vyhovoval. Či, lepšie povedané, architekta, ktorý dokázal najlepšie porozumieť jej predstavám. S kanceláriou plusminusarchitects sa majitelia dokonca zoznámili aj prostredníctvom jej realizovaných projektov. Dom v Rusovciach vlastní športovo založená rodina, ktorá tu okrem súkromnej domácej oázy hľadala aj možnosti relaxu v blízkosti prírody. Na začiatku si vytýčila základnú predstavu o obytnom priestore, vrátane technického zázemia a garáže. Spoločenská časť mala byť koncipovaná veľkoryso – ako otvorený priestor, ktorý by prepojil kuchyňu s jedálňou a obývačkou. Želaním domáceho pána bolo aj vytvorenie autonómnej pracovne, oddelenej od zvyšku obytného priestoru, ktorá by umožňovala nerušenú prácu z domu. Hoci na začiatku uvažovali skôr o jednopodlažnom dome, v návrhu sa nakoniec objavilo aj ďalšie poschodie. Môže za to spomenutá pracovňa, ktorú nemalo podľa architekta zmysel násilne oddeľovať od ostatného priestoru na prízemí. Vyplynulo to aj z dispozície, v rámci ktorej sú medzi jednotlivými priestormi vytvorené logické väzby. „Pracovňa na poschodí je v podstate generickým riešením pôdorysu – keď sme rozlúskli rébus v ploche, priestor sa prirodzene zdvihol o jedno podlažie,“ ozrejmuje nám Maroš Fečík. Pre domáceho pána je to nesporne výhra, pretože pri práci sa môže potešiť úžasným výhľadom do záhrady i okolitej krajiny. K tomuto závideniahodnému obrázku prispieva aj úprava exteriérovej časti, ktorá je okrem trávnika a výsadby vyskladaná z prírodných prvkov, akými sú kameň a drevo. Záhrada je obkolesená oplotením z gabiónov, tieto „múry“ však vďaka bohatému porastu stromov za pozemkom a všadeprítomnej zeleni nepôsobia, paradoxne, ako hradba, ale ako prirodzená súčasť krajiny. Hmota domu je navyše rozložená tak, že ani samotná stavba nevzbudzuje dojem mohutnej masy – a to ani napriek úctyhodnej ploche 300 metrov štvorcových. Formovaním pôdorysu do tvaru písmena L odkrýva pri pohľade z rôznych uhlov len časť svojho objemu.

text: Anna Salvová
foto: Maroš Fečík

Viac zaujímavosti z oblasti dizajnu a architektúry: DIZAJN , ARCHITEKTÚRA