Kaštieľ Gbeľany

Zámerom revitalizácie chátrajúceho kaštieľa bolo prinavrátiť objektu pôvodné historické a umelecké hodnoty a dať mu zmysluplnú náplň. Historická baroková časť bola rozšírená o novodobú, súčasne pôsobiacu dostavbu. Vzniklo tak uzatvorené nádvorie, ktoré kopíruje historický pôdorys. Barokový kaštieľ bol postavený rodinou Szerényiovcov v centre obce Gbeľany v roku 1756.  V roku 2011 ho kúpila rodina Janíčkovcov, ktorí sa rozhodli revitalizovať spustnutý kaštieľ a prestavať ho na hotel. Hotel je riešený koncepčne ako symbióza starého a nového. Pôvodná baroková hmota tvaru U je stvárnená v omietke, monochrómne s drevenými bielymi okenicami. Nová prístavba, tiež tvaru U je riešená ako drevený monolit, s pohyblivými drevenými žalúziami - odpoveďou na barokové okenice. Pri snahe o maximálne zachovanie pôvodnej hmotovej substancie boli do historického objektu umiestnené ubytovacie priestory - nachádza sa v ňom 27 izieb v historickom dizajne, priestor recepcie, vertikálne komunikačné priestory, salóniky, knižnica, kaplnka a vináreň v historickej klenbovej pivnici. V nových priestoroch prístavby sa nachádzajú priestory náročnejšie na priestorové požiadavky - na prízemí lobby s recepciou wellness a kaviarňou, reštaurácia so zázemím, wellness s bazénom, na poschodí veľká kongresová sála, v priestoroch suterénu technické priestory, garáže, fitness a bowling. Spojením dvoch častí s pôdorysným tvarom "U" vzniklo vnútorné átrium, z  ktorého je súžitie starého a nového vnímateľné najlepšie. Toto átrium, akýsi vonkajší interiér, poskytuje možnosti pre usporiadanie rôznych typov eventov s možnosťou zapojenia vnútorných priestorov. Odtiaľto je možný pohľad do okolitého historického parku cez priestory reštaurácie a bazéna, ktoré majú transparentné steny s možnosťou zakrytia pohyblivými drevenými okenicami.  Do átria je možné z vojsť dvoma bránami - starou a novou, pričom každá má dva portály. Nad každým zo štyroch portálov sa nachádzajú hodiny - tempus fugit / čas uteká. Nad barokovými mechanické, nad portálom - replikou slnečné a nad portálom novým digitálne- pri tejto spojitosti musíme bohužiaľ zhodnotiť, že tieto digitálne hodiny značne znehodnocujú celkovú prekrásnu rekonštrukciu komplexu. 
Foto: Ester Šabíková

Zdroj: www.archinfo.sk