KOMFORTNÉ DVE STODOLY

Aj  jednoduchý pôdorys môže v sebe ukrývať dôsledne premyslené riešenie rodinného domu. Poloha tohto projektu: nachádza sa v tichej severnej časti poľského mesta Tychy. Územný plán založený na analýze urbárneho prostredia definuje tvar strechy a maximálnu výšku budov. Obdĺžnikový tvár pozemku a jeho orientácia na juhozápad presnejšie určili umiestnenie rodinného domu. Požiadavkou investora bolo, aby sa dom otváral do južnej záhrady, pri zachovaní priestrannosti a vysokého komfortu. Aby tieto požiadavky architekti splnili, rozdelili dom na dve materiálové a funkčne kompletne odlišné zóny.

Návrh

Rodinný dom dve stodoly. Ako už názov prezrádza koncept je rozdelený do dvoch celkov. Do prvej hmoty rodinného domu, situovali dennú časť, a zároveň ju otočili na juh. Pre jednoduhší prístup autom umiestnili druhú časť domu naproti vjazdu na pozemok. Tu sa nachádzajú ďalšie funkčné zóny. Navyše, obidve hmoty sú navzájom paralelné, pričom sa od seba odďaľujú, čím sa dosiahlo zväčšenie príjazdovej cesty. Tento prístup architektov umožnil vytvoriť zatienenú privátnu terasu, ktorá je priamo prístupná zo spálne. Jednotlivé časti domu zároveň pôsobia ako tieniace objemy, vďaka čomu nie je hlavná spálňa v popoludňajších hodinách vystavená priamemu slnečnému žiareniu, čo prispieva k ochladeniu priestoru. Obidve časti domu sú navzájom prepojené svetlým, otvoreným mezanínom.

Fasáda a interiér

Vďaka použitiu odolných fasádnych materiálov si dom zachová počas celej svojej životnosti pôvodný vzhľad. Pre zachovanie bezbarierového pristupu sú všetky denné časti umiestnené na prízemí domu. Zvyšné priestory sú umiestnené na prvom poschodí. Interiéru dominujú je priehľadný a jednoduchý. Domnujú mu dve farby a minimalistické zariadenie, ktoré sú v kontraste s chladnou fasádou. Vysoká kvalita rodinného domu a jeho detailov je výsledkom použitých materiálov, dôsledného spracovania a neustáleho dohľadu architektov.

Projekt: Rodinný dom dve stodoly , Architekti: RS+Robert Skitek, Lokalita: Tychy, Poľsko, Pôdorysná plocha: 251 m2, Spolupracujúci architekti: Robert Skitek, Szymon Borczyk, FOTO: Tomasz Zakrzewski

Viac zaujímavosti z oblasti dizajnu a architektúry: DIZAJN , ARCHITEKTÚRA