Symbióza moderného bývania v historickom objekte

Historický kamenný objekt dômyselne prerobili na moderný dom. Zachovať charakteristiky pôvodného objektu a zároveň vniesť do priestoru moderné črty a funkčnosť pre komfortné bývanie v historickom objekte – presne to sa podarilo architektom pri rekonštrukcii starého kamenného sídla.  Hlavným cieľom bolo zachovať integritu pôvodnej archaickej stavby, zbytočne nekomplikovať jej jednoduchosť a zároveň čo najefektívnejšie spojiť staré s novým. Pôvodná stavba ponúkla priestory pozostávajúce z klenbovej pivnice a dvoch nadzemných podlaží, v rámci ktorých sa vytvoril priestor pre spoločenské miestnosti, spálne, kuchyňu či kúpeľne.

V súčasnosti obytný dom v historickom objekte tvorí celkovo 166 m² obytnej plochy.   Pôvodné kamenné steny boli vo veľkej miere zachované, rekonštruované museli byť najmä prepojenia medzi jednotlivými časťami budovy. Architekti pri rekonštrukcii nezabudli na izoláciu, ktorá je umiestnená na vnútornej strane stien.  Na jednej strane bola vysekaná stará kamenná stena za účelom prepojenia so schodiskom, ktoré vedie na vyššie poschodia.   Sklenená fasáda bola umiestnená na stranu orientovanú k jazeru, približne 60 cm od pôvodných kamenných stien. Dôvodom pridania sklenenej fasády bolo najmä zabezpečenie tepelnej izolácie, ale aj dodatočná konštrukčná ochrana, keďže na tejto strane budovy už sú pôvodné steny mierne poškodené a keď prší, zvykne dovnútra zatekať. "Druhá koža" v podobe skla bola vybraná najmä preto, aby nezakrývala originálne črty budovy a zároveň s ohľadom na komfort bývania účinne zastrešila nevyhnutné funkcie, ktoré pôvodné kamenné steny už nespĺňajú.

Architekti: Pitsou Kedem Architects ,   Lokalita: Tel Aviv, Israel ,   Rok: 2013 ,  Fotografie:  Amit Geron 

Viac zaujímavostí z oblasti dizajnu a architektúry: DIZAJN , ARCHITEKTÚRA