Rodinný dom CJ5, Viedeň

Rodinný dom na predmestí Viedne. Na pozemku širokom len päť metrov vzniklo plnohodnotné bývanie pre mladú rodinu, priestor pre prácu a malá vnútorná záhrada. Výška zástavby je v lokalite obmedzená na dve podlažia. Architekti sa preto rozhodli zastavať celý 35 metrov dlhý pozemok. V centre dispozície sa nachádza malá záhrada. Toto riešenie umožňuje orientáciu obytných priestorov do exteriéru. Sedenie v záhrade je zapustené do terénu. Na úrovni prízemia prechádza krytá drevená terasa, ktorá spája obytnú časť domu s pracovňou. Miestnosti orientované do záhrady sú prepojené s exteriérom zasklením cez celú výšku podlažia. Bočné steny domu slúžia zároveň ako múry, ktoré vymedzujú dom od susedov.  Fasády sa zaobídu bez okien orientovaných na susedné pozemky a pôsobia ako celistvá biela plocha. Šikmé presklené plochy zabezpečujú dostatok svetla v hĺbke dispozície bez straty súkromia. . Otvorená dispozícia hlavného obytného priestoru umožnila architektom pracovať s rôznymi výškovými úrovňami.  Priestor nepôsobí stiesnene aj napriek šírke menšej ako päť metrov. Pozdĺžny stenový konštrukčný systém  domu vychádza z jednotraktového dispozičného riešenia.  Na úrovni prvého nadzemného podlažia sú všetky podlahy vrátane exteriérových terás drevené. Na poschodí sa nachádza nočná časť domu. Tvorí ju hosťovský apartmán, spálňa rodičov a hygienické zázemie. Z poschodia je prístupná aj rozľahlá strešná terasa. Takmer celú spotrebu elektrickej energie dokážu pokryť fotovoltické panely umiestnené na južne orientovaných plochách strechy. Na vykurovanie slúži tepelné čerpadlo typu vzduch - voda. Aj napriek nepriaznivému faktoru tvaru sa podarilo dosiahnúť štandard nízkoenergetického domu.

Foto: Hertha Hurnaus

Zdroj článku:  www.archinfo.sk

Viac zaujímavosti z oblasti dizajnu a architektúry: DIZAJN , ARCHITEKTÚRA