Z pôvodnej stodoly vznikla administratíva

Zo stodoly urobili priestrannú kanceláriu so slamenou strechou. Stará flámska stodola, ktorá slúžila ako sklad sena a hospodárskych strojov, sa pod rukami holandského architekta Arenda Groenewegena premenila na priestrannú štýlovú kanceláriu. Pôvodná budova bola postavená v 19. storočí na okraji Bolgergu v Holandsku. Architekt sa rozhodol pre tradičný vzhľad aj materiál – obvodové presklené steny obložené lamelovým tienením, ktoré podľa želania prepúšťa určitý objem svetla a strecha je pokrytá slamou. Architekt zachoval pôvodné trámy a pridal tehlové obstavby, úložné priestory, malé poschodie a drevenú kocku, v ktorej sa ukrývajú toalety, sklad a šatňa.

Vďaka pridaným prvkom je priestor unikátny a originálny. Poskytuje súkromie tam, kde je to potrebné – napriek tomu je však zachovaná jeho vzdušnosť a otvorenosť. Kancelária s podlahovou plochou 85 m² je konštruovaná prevažne z borovicového dreva, ktoré je ošetrené čiernym dechtom. Vnútorný priestor  neobsahuje žiadne vnútorné priečky, vďaka čomu je vzdušný, priestranný a vhodný na spoluprácu viacerých menších alebo jedného väčšieho pracovného tímu.

Pri navrhovaní rekonštrukcie nehnuteľnosti sa autor riadil viacerými kritériami. Patrí medzi ne napríklad udržateľnosť, vhodnosť dizajnu vzhľadom na okolie a lokalitu, využívanie tradičných materiálov a postupov, ekonomickosť, inovatívnosť a ekologickosť. Hlavná nosná konštrukcia je z veľkej časti zachovaná. Jednotlivé základy stien sú kompletne obnovené,  celková dispozícia je prispôsobená novej funkcii a pridaná sklenená fasáda umožňuje prílev potrebného objemu denného svetla.  Zdroj: asb.sk

Viac zaujímavosti z oblasti dizajnu a architektúry nájdete na: DIZAJN , ARCHITEKTÚRA